Fredagen mattips.

En lite trixig 3 rätters meny som alla klarar av..


Förrätt 
Skaldjurspannacotta Alá Sebastién.
 serveras med en vitlöksgrissini och mangoldskott.


Huvudrätt
Entrecôte med honung och porterstekt rödlök smat senapsmoose.
Till entrecôten serveras klyftpotatis med skal.

Dessert
En underbar citronfromage.
På toppen en underbar Flädermarinerad frukt- och bärsallad.



Recept

Skaldjurspannacotta.

10 personer

5dl Grädde
0,7dl hummerfond
salt
Peppar
35st kräftrumpor i lake
2 gelantinblad
en knippe finhackad dill

Lägg Gelantinbladen i kalt vatten.
Koka upp grädden tillsätt fonden. smaka av med SoP
 Dra av från plattan och kom i med dill.
Krama ur bladen och vispa ner.
Häll upp i fina glas att äta i c:a 05dl per person.
Lägg lite rumpor i var glas.
In i kylskåpet i mint 1 timme.
Garnera med skotten och grissini.


Entrecôte med honung och porterstekt rödlök



4 skivor entrecôte,
ca 200 g/st
1 msk olja
1 msk smör
salt och peppar
4 rödlökar
4 msk honung
1 flaska porter

Till potatisen:
8-10 potatisar
olja till fritering
salt
  

Potatisen kan friteras eller stekas på plåt i ugnen.

Förbered potatisen. Tvätta den noga. Skär i klyftor och lägg i kallt vatten en timme så
stärkelsen går ur.
Tag upp potatisen och torka den på en handduk.
Förfritera i olja, 160grader tills potatisen är halvfärdig. Låt den rinna av.
Tärna rödlöken. Låt den steka i smör tills den blir genomskinlig.
Tillsätt honungen och därefter portern. Rör om och låt löken sakta koka ihop så man får en krämig konsistens.
Stek entrecôterna i hälften smör och hälften olja i het stekpanna.
Salta och peppra.
Fritera potatisen färdig i olja 180grader.

Senapsmoose.

3 dl grädde
1dl colmans senapspulver
1 dl socker

Vispa grädde hårt.
Vispa ner colmas och socker
vispa ner 2 nypor senapsfrö
in i kylen, klart när de stelnat till.

Servera köttet med rödlöken på varma tallrikar och potatisen bredvid i en skål.




Flädermarinerad frukt- och bärsallad


ca 2 l av säsongens frukt
och bär, t ex körsbär,
jordgubbar, svarta och röda
vinbär, krusbär och blåbär
sockerlag (1 dl socker och
1 1/2 dl vatten)
1 dl outspädd flädersaft
1 dl Hallands Fläder
ev citron
  


-Koka upp sockerlagen och skumma av. Låt svalna.
-Blanda hela bär och frukt i bitar. Hårda bär som krusbär förvälls lätt. Tillsätt sockerlag, saft och brännvin. Täck med plastfilm och låt dra i rumstemperatur 1-2 timmar. Rör försiktigt om någon gång. Smaksätt ev med pressad citron.


Citronfromage.

4 blad gelantin
 4 äggulor
100 gr strösocker
 1 st citron, skal och saft
3 dl vispgrädde

 Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i ca:5 min..

 Vispa upp gulorna och sockret till en luftig smet.

Ta upp gelantinbladen ur vattnet. Smält dem i vattenbad.

Blanda dem sedan med citronskalet och saften. Häll ner blandningen i äggsmeten.

 Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i den svala citronblandningen.

Häll fromagen i småglas och dekorera med Bärsalladen.

Mycket nöje trvlig älg...
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0